vælg den rigtige håndværker

Katagorie

Ekstra

vælg den rigtige håndværker

Måske har du hørt om byggeprojekter, der trækker ud i en uendelighed?

Eller om færdige projekter, som pludselig viser sig at være fyldt med fejl og byggesjusk, og som fører til en uendelig tovtrækning mellem husejeren og virksomheden omkring ansvaret?


Bange for en dårlig oplevelse

Disse skrækscenarier giver byggebranchen et dårligt ry, og de gør det svært for forbrugeren at nære tillid til håndværkere. Arbejde på dit hus – uanset størrelse og omfang – er en tillidssag, og det er vigtigt, at du er tryg hele vejen igennem. I det følgende guider vi dig igennem processen, med at vælge den helt rigtige håndværker til at udføre din renoveringsopgave. Så undgår du bekymringer, og du kan med ro i maven følge processen og glæde dig til det færdige resultat.

Afskylning efter rensning af taget.


Referencer og anmeldelser

Trustpilot.dk og Anmeldhåndværker.dk er rigtig gode steder at starte, når du skal vurdere, om det kan betale sig at indhente et tilbud fra en given håndværker eller virksomhed. Flere og flere virksomheder er gode til at få kunderne til at efterlade kommentarer til et overstået samarbejde på disse platforme. Du skal selvfølgelig ikke stole blindt på anmeldelserne, men de kan lede dig godt på vej i din søgning. Også mundtlige anmeldelser fra venner og bekendte er en rigtig god indikator om, at du er på rette vej mod valget af den rigtige håndværker eller virksomhed til opgaven.


Lyt til din intuition

Som udgangspunkt er det en rigtig god rettesnor at lytte til din egen mavefornemmelse. Når du første gang mødes med en håndværker, så tænk over, om vedkommende kan forholde sig til din opgave i et sprog, som du forstår. En dygtig håndværker bør være i stand til at forklare, hvordan opgaven bør gribes an, hvor lang tid det omtrent vil tage samt give et overslag på den forventede pris.

Hvis det stikker helt af i fagtermer og forbehold for eventuelle uforudsete omkostninger, bør du være på vagt.


Ingen forudbetaling

Det kan give god mening at betale forud for eksempel for materialer mm. Især hvis du benytter et mindre firma eller en enkeltmandsvirksomhed er forudbetaling en måde at hjælpe håndværkerens likviditet på vej. Det skal der selvfølgelig også være plads til, men sørg altid for at have aftalerne helt på plads, og at have helt klare forventningsafstemninger, inden du lægger penge på bordet. Vælger du selv at stå for indkøb af materialer, er det vigtigt, at du også tænker på forsikring. Det vil nemlig oftest være dig, som bærer ansvaret for materialer leveret på pladsen.


Få det på skrift

Ja; det ER nødvendigt at have aftalen på skrift. Så efterlades der ingen rum til misforståelser eller divergerende opfattelser af en mundtligt indgået aftale. Det er rarest, både for dig og for håndværkeren, at have styr på formalia, inden I kaster jer ud i et samarbejde. Tjek altid, at al data samt CVR nummer er påtrykt samtlige kontrakter og aftaler.

Det sker desuden ofte, at arbejdet udvides hen ad vejen. Vær hele vejen igennem opmærksom på at få lavet skriftlige tillægsaftaler, så du undgår kedelige misforståelser eller andre ærgerlige overraskelser.

Påtænker du at søsætte et større projekt, kan det være en god idé at hyre en byggeansvarlig til at holde styr på trådene i projektet, og til at koordinere de forskellige håndværkere og opgaver i forhold til hinanden.

Tjek på virksomheden

Inden du mødes med de forskellige håndværkere, du har modtaget tilbud fra, eller som du overvejer at indhente tilbud fra, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad det er for en virksomhed, de repræsenterer. Virksomhedens størrelse, økonomi og grad af erfaring kan have stor betydning for udførelsen af din opgave. Især hvis opgaven har et vist omfang, kan det betyde en del, at det er en erfaren håndværker/virksomhed, du vælger at benytte dig af. Større virksomheder råder også ofte over flere forskellige kompetenceprofiler og specialer og kan lettere hjælpe dig med at få overblik over et større projekt, end en lille og mindre erfaren virksomhed kan.


Tjekliste: Det helt rigtige håndværkervalg

  • Tjek op på virksomheden: Er det en ApS, A/S, I/S eller en enkeltmandsvirksomhed? Hvilken erfaring har virksomheden og hvilke kompetencer råder de over? Har de nogen specialer mm? Hvordan passer deres profil i forhold til den opgave, du skal have løst?
  • Tjek referencer: Sørg for at få oplyst eventuelle referencer. Tjek Trustpilot, Anmeldhåndværker.dk mm. Og indhent meget gerne mundtlige referencer fra tidligere kunder, samt overvej at se eksempler på lignende opgaver, som virksomheden tidligere har udført.
  • Tjek brancheforeninger og/eller garantiordninger: Det er altid en fordel at vælge en håndværker eller en virksomhed, som har baglandet i orden. Brancheforeninger og garantiordninger er en god rettesnor for kvaliteten af det udførte arbejde.
  • Tag personlig kontakt: Husk altid at have din egen personlige vurdering in mente. Som tidligere fremhævet, så er det en tillidssag at indgå et samarbejde med en håndværker, og det er vigtigt, at I kan tale sammen. Hvis du har tillid til vedkommende eller til virksomheden, og du husker at have styr på formalia, så er du rigtig godt på vej.
  • Indhent flere tilbud: Det er altid en rigtig god idé at indhente flere tilbud på den konkrete opgave. Der kan være mange penge at spare afhængig af, hvilken virksomhed du vælger.


Og så er der vist kun tilbage at ønske rigtig god fornøjelse med byggeprojektet eller med renoveringen!

Relateret artikler:

Miljøvenlig tagrensning

Læs artiklen

Tag

Tagrenderensning

Læs artiklen

Tag