Fliser er flottest, når de er nye og pryder indkørslen, havegangen eller terrassen, men det fugtige danske klima gør desværre, at nye fliser ikke holder sig nye særlig længe. De bliver hurtigt plettede og falmede ligesom de fremstår beskidte og slidte. Det skyldes i særdeleshed den typiske og omfattende vækst af alger, mos og flisepest. Det ærgrer de fleste husejere, fordi det betyder en masse arbejde med at vedligeholde fliserne, ligesom hele husets eksteriør kommer til at fremstå mindre flot. Heldigvis er fliserensning en let og mulig løsning på problemet.
Er fliseskift det rigtige?
Nogle husejere vælger at skifte fliser, fordi de ønsker det smukke look af lækre, nye fliser. Og det er da bestemt en mulig vej at gå for at få et flottere indgangsparti eller have. Men udover at være en bekostelig affære, så står du igen med problemet med flisepest indenfor en kort periode, og dine nye fliser bliver også smudsige, plettede og beskidte efter noget tid, ligesom alger, mos og snavs vil præge fliserne. Så umiddelbart er et fliseskift ikke det optimale at gå efter.
Hvad med miljøet?
Samtidig er det en bekostelig affære for miljøet, hvis man jævnligt skifter fliser, idet der er et voldsomt ressourceforbrug forbundet med et fliseskift, ligesom der genereres en del affald, når du skaffer dig af med de gamle fliser. Så hvis man tager udgangspunkt i miljøet, vil en fliserensning til enhver tid være at foretrække.
Undgå ødelagte fliser
Udover at dine fliser bliver flottere og næsten kommer til at se ud som nye, så er der en anden god grund til at få renset fliser – du undgår frostsprængninger. Der sker nemlig det, at alger og mos opfører sig ligesom en svamp, der tillader fugten at sive ned i fliserne via rødderne. Når frosten så kommer, udvider rødderne sig, hvilket kan resultere i frostsprængninger. Og flækkede fliser bliver resultatet, hvilket man gerne vil undgå.
Smuds og vandafvisende fliser
En anden og billigere metode i stedet for at skifte fliserne er at rense dem, hvilket også får dem til at fremstå næsten som nye. Rensningen fjerner både alger, mos og snavs, så fliserne bliver flotte, ligesom man efterfølgende imprægnerer fliserne, så de holder sig pæne i længere tid. Faktisk er vejen til langtidsholdbare, smuds og vandafvisende fliser netop imprægneringen. Når man bruger imprægnering, får fliserne et beskyttende lag, der gør, at både alger, smuds og snavs får rigtig svære betingelser samtidig med, at du sørger for at give fliserne længere liv.
Hvad er vandperleeffekt?
Faktisk er imprægneringen så kraftig, at fliserne får det, man kalder vandperleeffekt. Det betyder, at fugt og vand lægger sig ovenpå fliserne frem for at trænge ned i dem, lidt ligesom det fungerer med en regnjakke. Det er den samme effekt, der gør, at olie og smuds heller ikke kan hæfte på overfladen. Samtidig bliver fliserne også langt lettere at gøre rent, når de har en overflade som alger og snavs ikke kan hæfte på, og du slipper for at skulle skrubbe så voldsomt.
Altid smukke fliser
Faktisk kan en årlig algebehandling godt betale sig og være en rigtig god forretning. For det første har du altid flotte fliser. For det andetvdræber man algerne, mens de er mikroskopiske, når der algebehandles årligt, og tager dermed algerne og flisepesten i opløbet, så de ikke når at brede sig.
Billig vedligehold
En årlig behandling af fliserne bliver i det lange løb langt billigere end en større omgang fliserensning, der udføres sjældent. Og du kommer ikke udenom at skulle behandle dem, hvis du gerne altid vil have smukke og velholdte fliser.
Hvis du har lyst til at læse læse mere om imprægnering af fliser, kan du få mere viden her
Du kan også få mere information om fliserensning her