Hvis din eller virksomhedens facade ser trist ud, fordi alger og mos eksempelvis er begyndt at vokse på muren, så er der håb forude. For uafhængig af hvilken type facade, du har, kan den blive næsten så flot som ny. En husfacade, hvor grønne alger og mos gror frit, klæder nemlig ikke bygningerne, men får dem til at fremstå gamle og som dårlig vedligeholdt.
Sart vs. hård facade
Der er flere måder at opnå en facade, der næsten er så god som ny, eller som ihvertfald ser ud, som var den næsten ny. Hvad, der er den rigtige fremgangsmåde, afhænger dog i høj grad af den enkelte facade, for selvom alle facader kan behandles, kan typen af behandling variere på baggrund af hvilken slags facade der er tale om, ligesom der særligt skal tages hensyn til de sarte af slagsen.
Ømme mure
Når man facadebehandler bruger man som udgangspunkt højtryksrensning, hvilket dog ikke egner sig til alle facader. Den rigtige behandling afhænger af hvilket materiale, der er tale om men desuden, hvordan facaden ser ud, og hvilken stand den er i. Inden man renser, er det derfor nødvendigt altid at besigtige facaden, fordi ikke to mure er ens. Først derefter kan det besluttes, hvad den rigtige fremgangsmåde vil være. Er din facade og klimaskærm eksempelvis bygget op omkring rockwool, der er pudset op, er højtryksrensning ikke en god idé, idet muren kan være ømfindtlig. Faktisk egner de fleste facader sig slet ikke til højtryksrensning.
Facaderens eller algebehandling
I de tilfælde hvor højtryksrensning ikke er en god fremgangsmåde i forhold til at fjerne alger og mos, vil man i stedet vælge at algebehandle facaden. Og den fremgangsmåde egner sig faktisk til alle former for mure. Algebehandling frem for højtryksrensning vil man eksempelvis vælge til alle former for malede facader for ikke at slide på malingen. Det samme gælder mursten, pudsede facader og facader af træ. Som udgangspunkt vil man kun vælge at højtryksrense betonfacader og nogle typer mursten.
Hvor hurtigt kan man se resultater?
Når man algebehandler facader, sprøjter man et desinficeringsmiddel på muren, der virker stille og roligt. Hvis muren er skæmmet af grøn eller rødalger, går der typisk fem dage, inden mos og alger begynder at falde af, og man kan se en forandring. Det endelige resultat er normalt synligt indenfor tre uger, selvom midlet fortsætter med at arbejde på muren i længere tid.
Nu er algerne behandlet, var det så det?
Det ville være skønt, hvis man bare skulle behandle facaden en enkelt gang, og så var det det! Desværre er det ikke helt tilfældet. Faktisk forholder det sig sådan, at en årlig algebehandling er helt optimal, for selvom du har behandlet facaden een gang, så kommer algevæksten fra oven – og er altså et produkt af det danske klima – hvilket betyder, at algerne uden tvivl vil komme igen på et tidspunkt.
Vælg algebehandling i stedet for at male
Måske synes du, at din mur ser trist og falmet ud. Måske har du bemærket, at der ligger et lag af misfarvning over muren, og tænker, at det rigtige er at male facaden igen. Men det er ikke nødvendigvis det, der skal til. Faktisk kan en algebehandling ofte få din facade til at fremstå næsten som nymalet, når laget af alger fjernes. Met skyldes, at malingen nedenunder ofte er flot, fordi misfarvningen og det triste, falmede udseende kun skyldtes den misfarvning som algerne er skyld i. Dermed kan en algebehandling være den rigtige og billigste fremgangsmåde frem for at male på ny.
Hvornår skal man imprægnere?
En imprægnering, som man typisk udfører på en renset facade, kan også være en god løsning for dels at få malingen til at holde længere dels for at spare penge på varmeregningen. Når din facade er imprægneret, skal den ikke males så tit, for imprægneringen holder smuds og skidt væk, så den både holder længere men også holder sig pæn i længere tid. Og samtidig er der en besparelse på varmeregningen. Det er nemlig sådan, at når man imprægnerer facaden, suger overfladen ikke fugt. Det resulterer i en billigere varmeregning, fordi det kræver mere energi at opvarme, hvis der er fugt til stede.
Hvad kan imprægneres?
Alle slags pudsede facader eksempelvis mursten egner sig til imprægnering, ligesom betonfacader også er meget egnede. Dog skal man være opmærksom på, at facaden skal være helt ren, inden man imprægnerer. Det betyder, at husets facade enten skal være nypudset eller nyrenset.
Andre slags algebehandling
Også skilte, statuer, fliser og tage kan med fordel algebehandles. Hvis du booker Tag Rens A/S til at rense din facade, kan vi eksempelvis tage fliserne eller taget med i købet, og vi laver gerne en årlig serviceaftale, så du er sikker på, at taget, fliserne og facaden altid holder sig pæn.